Treci la lista cu Anunțuri și Știri

“Școală energetic inteligenta la Telița”

20/oct./2022

Investiții de circa 4 milioane de lei pentru a transforma instituția de educație din comuna Telița, raionul Anenii Noi, în școală energetic inteligentă. Investițiile capitale au fost efectuate pe perioada de circa trei ani si au fost finanțate din Fondul de Eficiență Energetică prin Agenția de Eficiență Energetică și implementate de APL Telița.

Contribuția comunității a fost de circa un milion de lei, iar suportul primit din Fondul de Eficiență energetică a fost de circa 3 milioane de lei.

În mai multe etape au fost efectuate:

- lucrări termo-mecanice, ce au presupus schimbarea integrală a sistemului vechi de încălzire, pe un sistem nou și inteligent de termoficare. Astăzi acest sistem aduce economii energetice la exploatare de circa 60%. Sistemul este unul inteligent și poate fi dirijat și supravegheat de la telefonul mobil, ceia ce a permis și economii salariale. La moment este indeajuns doar un singur operator în loc de teri, cum era în procesul de dirijare a sistemului vechi de încălzire.

- lucrări civile de eficientizare energetică a batimentului institutiei.Au constat în lucrări de reparații la acoperis, schimbarea de tîmplărie și termoizolarea pereților și planșeului clădirii;

-construcția unui Parc Fotovoltaic cu capacitatea de 15 kw oră, pentru consum net. Instalația produce curent electric ce asigură acoperirea a circa 90% din consumul de energie electrica a institutiei.

Din alte fonduri locale și naționale, inclusiv din Fondul de reintegrare a țării au foste efectuate lucrări de reparații a sălilor de clasă și construit un mini stadion. Cu sportul ator parteneri, incluiv comuna infratită din România, Parva. Școala afost dotată cu mobilier și echipament. Cu suportul Guvernului Romaniei, a fost reparat capital Blocul Alimentar.

In rezultat, o școală cu deficite bugetare anuale, cu condiții precare de activitate, cu elevi și profesori ce activau iarna imbrăcați în paltoane, cu clase cu miros de mucegai, a fost transformată într-o școală modernă, energetic eficientă, fără deficite de buget și cu perspective frumoase de activitate didactică.